Begraven / cremeren

De keuze voor het begraven of cremeren ligt heel vaak op emotioneel of religieus terrein. Ook liggen hier vaak de familiaire tradities aan ten grondslag. Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze en als men van te voren een keuze aan de omgeving kenbaar maakt is dit vaak fijn voor de nabestaanden.

Begraven

Als er wordt gekozen voor begraven houdt dat in dat men op een begraafplaats naar de laatste rustplek wordt gebracht. Soms naar een plaats waar ook naaste familieleden of vrienden zijn begraven. Het kan een fijne en rustgevende omgeving zijn om te rouwen of om nog eens te bezoeken. Om een juiste keuze te maken zou men zich de volgende vragen kunnen stellen:

  • wat zou ik zelf het liefste willen?
  • wie laat ik achter en wat zouden zij prettig vinden?
  • op welke begraafplaats zou ik willen liggen?
  • welk plekje zou ik dan mooi vinden?
  • wat betekend begraven op de lange termijn?
  • heb ik andere familieleden of vrienden die begraven zijn?
  • wat vond ik daarvan?

Bij begraven is er keuze tussen een algemeen graf of particulier graf.

Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder van de begraafplaats wie daarin begraven wordt. Een algemeen graf wordt voor de minimale wettelijke termijn van 10 jaar uitgegeven, waarna het in principe mag wordt geruimd (in de praktijk is deze termijn vaak langer). In een algemeen graf worden twee of drie mensen begraven, die achtereenvolgens zijn overleden en onderling geen relatie hebben.

Er zijn beperkende voorschriften voor het plaatsen van een grafsteen omdat de ruimte gedeeld moet worden.

Bij een particulier graf ( ‘koopgraf’ of ‘familiegraf’) huurt men een stukje grond; een graf, waarvan men rechthebbende wordt. De meeste begraafplaatsen geven een particulier graf voor tien, twintig of dertig jaar uit. Daarna is meestal verlenging voor telkens tien jaar mogelijk.  De mogelijkheden voor grafbedekking zijn aanzienlijk ruimer dan bij een algemeen graf

>>> Silene Uitvaart kan u verder informeren over alle begraafplaatsen in de regio, met hun mogelijkheden, reglementen en actuele tarieven.
 

Cremeren

Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand.

Het proces rond een afscheid voorafgaande aan een crematie gaat veelal als volgt: op de dag van de crematie wordt de familie door de gastvrouw/heer van het crematorium ontvangen in de familiekamer.  Ondertussen worden de belangstellenden ontvangen in de ontvangstruimte van het crematorium. Als het tijd is voor de plechtigheid neemt de uitvaartondernemer iedereen mee naar de aula waar de kist staat, eventueel omringd met kaarsen, bloemen, een foto van de overledene en/of andere voorwerpen die de overledene dierbaar waren.

De afscheidsdienst duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur, afhankelijk van de invulling en het aantal aanwezigen. Aan het eind van de plechtigheid kan men kiezen om de kist te laten staan of in aanwezigheid van familie en nabestaanden te laten dalen dan wel wegglijden.

Wil men in alle rust afscheid nemen van de overledene dan is het aan te bevelen om met de directe familieleden als laatste de aula te verlaten. 

Na de plechtigheid is er gelegenheid tot condoleren en samenzijn in de ontvangkamer. Daar kan men vandaag de dag qua consumpties bijna van alles aanbieden: van een kopje koffie met een koekje tot champagne en buffetten.  

Asbestemming

Nadat de crematie heeft plaatsgevonden wordt in Nederland na 30 dagen de as van de overledene vrijgegeven. De as wordt tot 6 maanden na de crematie kosteloos bewaard.

Er zijn vele mogelijkheden om de as van uw dierbare te bewaren. De as kunt u in een urn thuis bewaren. Bij vele crematoria vindt u een urnenmuur of urnentuin waar u de as een plek kunt geven. U kunt de urn ook laten bijzetten in een graf van een andere overledene, bijvoorbeeld een eerder overleden familielid. Tevens kunt u een deel van de as laten verwerken in een sieraad of kunstwerk. Nabestaanden kunnen de as verdelen over meerdere bestemmingen; op die manier is het mogelijk om meerdere nabestaanden te laten beschikken over de as. Naast verstrooiing op de speciaal hiervoor bestemde velden van het crematoriumterrein zijn er tal van andere mogelijkheden voor verstrooiing, bijvoorbeeld op een plek die voor de overledene bijzonder was of waar u zelf graag komt. Het is ook mogelijk de as op zee te verstrooien. U kunt hierbij aanwezig zijn of de verstrooiing in stilte laten plaatsvinden.

>>> Silene Uitvaart kan u verder informeren over de verschillende crematoria in de regio, met hun mogelijkheden, reglementen en actuele tarieven.