Mooie woorden als vaarwel

Rouwadvertenties worden steeds persoonlijker. Nabestaanden kiezen er regelmatig voor om hun gevoelens uit te drukken met poëzie of songteksten. Een inspirerende en troostrijke bloemlezing.

Het gebruik om bij overlijden een rouwadvertentie te plaatsen, is in de zeventiende eeuw vanuit Frankrijk naar Nederland overgewaaid. Destijds waren het alleen de gegoede families die zich een dergelijke advertentie konden veroorloven. Pas in de negentiende eeuw werd het opstellen van een rouwadvertentie algemeen gebruik.


Meer emotie

Gaandeweg hebben rouwadvertenties een meer persoonlijk karakter gekregen. Werden ze in eerste instantie alleen gebruikt om het overlijden op een vrij zakelijke manier bekend te maken, tegenwoordig is er meer ruimte voor emotie en een persoonlijke noot. Een paar jaar geleden maakte journalist Bert van Nieuwenhuizen een bloemlezing van teksten die hij tegenkwam in rouwadvertenties. Gedichten en bijbelteksten bleken sterk vertegenwoordigd, maar er worden ook steeds vaker (gedeeltes uit) songteksten gebruikt. Van Nieuwenhuizen stelde vast dat het gedicht Sub Finem van Vasalis een van de meest populaire rouwgedichten is.Hieronder hebben we een aantal teksten geselecteerd die heel geschikt zijn voor een rouwadvertentie. Zoek je iets anders, maar vind je het lastig om de juiste tekst te vinden? Je uitvaartverzorger helpt je graag.

***

En nu nog maar alleen het lichaam los te laten - de liefste en de kinderen te laten gaan alleen nog maar het sterke licht het rode, zuivere van de late zon te zien, te volgen - en de eigen weg te gaan. Het werd, het was, het is gedaan
Vasalis, Sub Finem

***

Tenslotte wint de dood, jazeker, maar de dood is slechts de stilte in de zaal nadat het laatste woord geklonken heeft. De dood is een ontroering.
Remco Campert, Poëzie is een daad

***


Je mist meer
Dan je meemaakt

Helemaal Niet erg
Martin Bril, Credo

***

Life is doing things while making other plans
John Lennon

***

Er is niets waar ik op wacht,
Morgen blijft het nacht.
Bløf, Wat een mooie dag

***


Everywhere I go, every smile I see,
I know you are there, smiling back at me.
Dancin’ in the moonlight, I know you are free,
‘Cause I can see your star, shinin’ down on me.
Janet Jackson, Together again

***

’t Het nog noeit, nog noeit zo donker west
Of ‘t wer altied wel weer licht
Ede Staal

***

Men moet niet treuren om wat er niet meer is,
Maar zich verheugen dat het er is geweest.
Marguerite Yourcenar

***Laat me los

Ik moet nu alleen
En houd me vast als het nodig is
In gedachten
Ik zoek je in alles om me heen
Maar al denk ik soms dat het zo beter is
Kan ik het niet helpen dat ik je soms mis

Maaike Ouboter, Dat ik je mis